overzicht

Houten poort: welke houtsoort moet ik kiezen?
27 september 2021

Je hebt interesse in een houten draaipoort. Dit kan uiteraard ook een houten tuinpoort of houten schuifpoort zijn. Dan zul je jezelf waarschijnlijk de vraag stellen welke houtsoort je dan het beste kunt kiezen. In deze blog wijzen we je de weg door het bos van houtsoorten.

Een poort is geen schutting
Buitenhout is niet per definitie goed hout om poorten van te maken. Zo worden schuttingdelen vaak gemaakt van vurenhout, grenenhout of douglashout. Daar is dit hout ook perfect geschikt voor. Echter worden er aan houtsoorten voor een poort strengere eisen gesteld. Het is beter wanneer het hout echt vormvast is en niet tordeert. Anders zou het zomaar eens kunnen dat uw poort niet meer open of dicht kan op een droge of natte dag. Dat zou vervelend zijn. Hieronder ziet u een tabel waar veelvoorkomende houtsoorten in vermeld staan met de bijbehorende duurzaamheidsklasse.

Overzicht duurzaamheidsklassen

Duurzaamheidsklasse Duurzaamheid Loofhout Naaldhout
1 Zeerr duurzaam (25+ jaar) afzelia, azobé, bilinga, demerara groenhart, jarrah, mansonia, moabi, okan, padoek, pau amarelo, teak, walaba
1-2 Duurzaam tot zeer duurzaam afrormosia, iroko, kapur, merbau, robinia
2 Duurzaam azobé, bangkirai, basralocus, bossé, bubinga, cedrela, Europees eiken, karri, kastanje, kempas, louro vermelho, mahonie, sepetir, wengé taxus, western red cedar
2 Gemiddeld duurzaam tot duurzaam Amerikaans wit eiken, kosipo, purperhart, sipo, tola branca
2-4 Beperkt duurzaam tot duurzaam donkerrode meranti
3 Gemiddeld duurzaam cedrorana, danta, keruing, movingui, mutenye, niangon, noten, sapeli, tiama douglas fir, pitch pine
3-4 Beperkt duurzaam tot gemiddeld duurzaam dibétou, krappa, lichtrode meranti (light red meranti), red balau agathis, grenen, lodgepole pine
4 Beperkt duurzaam Amerikaans rood eiken, avodiré, eyong, hickory, iepen, limba, mengkulang, okoumé Amerikaans grenen, Carolina pine, dennen, hemlock, southern pine, vuren, weymouth
4-5 Niet duurzaam tot beperkt duurzaam ogea parana pine, radiata pine, sitka spruce
5 Niet duurzaam abachi, abura, baboen, berken, Europees beuken, essen, elzen, esdoorn, haagbeuken, fuma, ilomba, koto, linden, populieren, ramin sugi

Waar moet u op letten bij een houten poort?

Mits uw poort uit het juiste hout gesneden is, heeft u er vrijwel geen onderhoud aan. Dit zijn de grootste risicofactoren van uw houten poort.

Regen
Water is de grootste vijand van hout. Een poort staat dag en nacht in weer en wind en moet daarom tegen een stootje kunnen. Als het dit niet kan, dan is de kans op houtrot groot. Bij houtsoorten met duurzaamheidsklasse 1 zit u veilig en voorkomt u veel ergernis. Let op: het eerste jaar is iedere houten poort mooi. Het gaat juist om de vele jaren erna.

Ander vocht
Als een houten poort buiten staat, wat meestal het geval is, heeft de poort niet alleen te maken met regen. Ook een hoge luchtvochtigheid en schommelingen van de temperatuur kunnen zorgen voor een hoger vochtgehalte van het hout.

Liggende delen
De houten delen die horizontaal liggen blijven langer nat dan delen die verticaal geplaatst zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de onderbalk van uw poort. Het is belangrijk dat deze afwaterend is gemaakt. Dit hoeft niet veel te zijn. In sommige gevallen valt het niet eens op dat het afwaterend gemaakt is. Maar let erop dat het wel afwaterend gemaakt is, anders blijft er constant water op staan.

Kops hout
Het kopse hout (bovenkant van de boomstam) is kwetsbaarder dan het langse hout (zijkant van de boomstam). Vocht heeft namelijk meer inwerking in het kopse hout. Let er daarom goed op dat uw toekomstige poortdelen geen kops hout aan de bovenkant bevatten. Het beste is om de bovenkant van uw poortdeel van links naar rechts, over de hele breedte, te laten doorlopen. Op deze manier blijft u langer genieten van uw poort.

Direct contact met grond
Wanneer hout dat niet duurzaam is in direct contact komt met grond en bodemschimmels heeft het een korte levensduur. Het zal van onderaf gaan rotten dankzij het optrekkende vocht. Bij duurzaam hout, met name bij duurzaamheidsklasse 1, heeft dit geen impact. Ongeacht of het hout in direct contact is met grond, het hout blijft goed en zal niet gaan rotten. Als u bijvoorbeeld kiest voor houten pilaren van Padoek dan levert dit geen problemen op en blijft het hout gegarandeerd mooi.

Geschikte houtsoorten

De houtsoorten die regelmatig gebruikt worden voor de productie van poorten zijn:

Eikenhout
Zoals u ziet staat eikenhout helaas niet in het rijtje hierboven. Deze houtsoort is niet geschikt om poorten van te maken. Hoewel het een prachtige houtsoort is, kun je het beter niet toepassen in een poort. Hiervoor werkt het hout te veel. Ook tordeert eikenhout behoorlijk. Dit is voor meubels (die binnen staan) en overkappingen (die hierdoor alleen maar authentieker worden) niet erg. Maar als dat bij een poort gebeurd gaat hij niet meer open of dicht. Lees hier waarom wij niet meer eikenhout werken.

Bekijk enkele gerealiseerde houten poorten

  • Deze pagina delen
  • T
  • P
  • F
  • E
Maak een afspraak en breng een bezoek aan onze showroom