Eiken poort

Een populaire keuze houtsoort voor onder andere schuren, overkappingen of tuinpoorten is eiken. Het is geschikt voor zowel binnen- als buitenproducten, vanwege de rustieke uitstraling. Eiken behoort tot de duurzaamheidsklasse 2 tot 3. Het voordeel van Eiken is dat het gemakkelijk te bewerken is. Er zitten echter ook veel nadelen aan een eikenhouten poort, waardoor wij er niet mee werken.

Waarom wij niet met eiken werken

Eikenhout is een veelgevraagde houtsoort voor poorten. Desalniettemin zitten er veel nadelen aan en verkopen we dit dus ook niet. Nadelen zijn:

  • Streepvorming op het straatwerk. Door de uitbloei van zuren druipt dit op het wegdek en laat strepen achter bij het schuiven of draaien van de houten poort.
  • Verliest snel kleur. Door het vergrijzen van het hout, krijgt eiken een grauwe uitstraling.
  • Het hout trekt snel krom. Hierdoor sluit uw poort niet mooi.
  • Eiken krijgt scheuren en vervormingen. Dit gebeurt veel bij eiken door het krimpen en uitzetten van het hout. Dit is mooi bij een grote spantconstructie maar bij een poort is hierdoor een grote kans dat de verbindingen instabiel worden en de poort gaat afhangen.

Wat wij wel aanraden

In plaats van eiken maken wij bij Preza onze poorten het liefst van padoek. Dankzij de unieke houtkleur en de sierlijke tekening in het hout past dit goed bij eiken constructies van bijgebouwen. Bovendien valt dit hout in de meest duurzame klasse. Het is een uiterst stabiele soort hardhout, waarbij niet snel scheuren of vervormingen zullen ontstaan. De beste keuze voor een hardhouten poort is daarom padoek.

Ook interessant

Padoek poort
Meranti poort
Iroko poort
Bankirai poort
Afrormosia poort
Gelakte poort

Persoonlijk adviesgesprek

Eiken is zoals gezegd ontzettend populair, maar is naar ons inzicht niet geschikt om poorten van te maken. In 99% van de poorten die we plaatsen gebruiken we padoek. Wilt u hier meer uitleg of advies over, plan dan een

afspraak met ons. We komen graag een keer langs op de locatie waar de poort moet komen te staan of kom gerust een keer langs in onze showroom in Veghel. Maak een afspraak met ons via email of telefoon.

Projecten

Doe inspiratie op voor uw project. Bekijk enkele, door ons gerealiseerde, poorten. Zo ziet maatwerk eruit.

Hardhout Draaipoort Looppoort

Poorten voor in- en uitrit bij villa in Waalre

Bekijk project
Cortenstaal Schuifpoort

Royale cortenstalen entree in Oosterbeek

Bekijk project

Laat je inspireren!

Bekijk meer van de door ons gerealiseerde poorten.

Alle projecten bekijken