overzicht

Is een houten poort onderhoudsvrij?
7 april 2021

Veel mensen vinden een houten poort mooi. Maar er zijn behoorlijk wat mensen die denken dat een houten poort veel onderhoud vergt en gedoe geeft. Dit is niet het geval wanneer de juiste houtsoort wordt toegepast en de poort op een goede manier geproduceerd wordt. Hoeveel onderhoud een houten poort vereist lees je hieronder.

Houtsoort

Allereest moet gekozen worden van welke houtsoort de poort gemaakt gaat worden. Dit is een hele belangrijke stap. Kies je het verkeerde hout? Dan zal de poort het eerste jaar nog goed functioneren, maar al snel gaat het werken en worden de houtverbindingen minder mooi. In het ergste geval sluit de poort zelfs niet eens meer. Dit wil je uiteraard niet. De volgende houtsoorten zijn geschikt om poorten van te maken:

 • Padoek
 • Fraké
 • Aformosia
 • Bankirai
 • Accoya
 • Ipé
 • Ayous

Andere houtsoorten zijn niet aan te raden. De kans is dan groot dan het op ten duur gaat werken waarmee verbindingen en hoeken slechter kunnen gaan worden. Ook bij de houtkeuze geld: goedkoop is vaak duurkoop. Als je je bedenkt dat een poort dag en nacht in weer en wind staat, begrijp je dat er veel van het hardhout geëist wordt. Zeker omdat het heel vervelend als de poort niet meer sluit.

“In het eerste jaar van Preza hebben we vijf poorten van eikenhout gemaakt. Deze heb ik na twee jaar allemaal gratis omgeruild voor een nieuwe poort van Padoek. Een poort van eikenhout gaf gewoon te veel problemen.”

Rob van Moorsel
Directeur Preza

ONDERHOUD

Als het gaat om onderhoud van je houten draai- of schuifpoort moet je eerst een keuze maken in deze vier verschillende opties van houtbehandeling:

 • Geen behandeling (hout vergrijsd op een natuurlijke manier)
 • Gelakt (hout is op kleur gebracht met (grond)verf)
 • Geolied met kleur-olie (het hout is op een dekkende kleur gebracht met een olie)
 • Geolied met een transparante olie (het hout heeft een houtachtige kleur gebreken door de toegepaste olie)

Onderhoud onbehandeld houten poort

Wanneer je de zilvergrijze kleur van onbehandeld mooi vindt dan heb je geluk. Hier hoef je niets aan te doen. Door het zonlicht wordt het vanzelf grijs. Hoe meer de zon schijnt, hoe eerder het hout grijs wordt. Hout dat geen behandeling heeft gehad is als een leren jas: hoe ouder het wordt, hoe mooier.

Hoef je dan helemaal niets te doen? Als je wilt kun je één keer per jaar een vochtige doek over het hout halen. Eventueel kun je een zachte zeep toepassen. Hiermee verwijderen je vogelpoep, eventuele groene aanslag en opspattend zand. Groene aanslag komt weleens voor wanneer de poort tussen hoge bomen staat: veel bladeren en weinig zonlicht. De groene aanslag is overigens voor het hout niet erg maar esthetisch wat minder mooi.

Af te raden is het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen. Gooi dus geen chemisch goedje in je emmer sop. Dat hoeft niet. Hierdoor kan het hout verkleuren en de oppervlakkige structuur van het hout aanpassen.

HOGEDRUKSPUIT
Houdt ook de hogedrukspuit bij het hout vandaan. De kans is groot dat de hogedrukreiniger de houtstructuur beschadigd. Het hout wordt er ruwer van. Hierdoor kunnen algen en mossen zich beter aan het hout hechten. En is natuurlijk precies niet de bedoeling van je schoonmaakactie.

Onderhoud gelakte houten poort

Een gelakte/geschilderde poort kan prachtig zijn. Zeker wanneer het bijvoorbeeld aan de woning vast staat en het dezelfde kleur heeft als de voordeur. Met name bij klassiekere huizen wordt dit vaak toegepast.

Echter, maak wel de juiste overwegingen voordat je kiest voor een gelakte houten poort. Het buitenschilderwerk wordt vaak één keer in de 5 tot 7 jaar gedaan. Dit is voor buitendeuren en kozijnen prima omdat deze als het waren schuilen in de gevel. Een poort staat echter dag en nacht in weer en wind. Daarom heeft deze vaker een schilderbeurt nodig. Ongeveer om de 2 jaar, afhankelijk van de weersinvloeden en de locatie van de poort.

Een verflaag sluit het hout af. Als het afbladdert is dit voor het hout niet erg, maar het oogt minder fraai. Beschadigingen kunnen voor komen door bijvoorbeeld de handrem van de fiets, sleutels die naast het slot schieten of een hond die telkens op dezelfde plek krast wanneer er mensen voorbij komen. Kortom: een geschilderde/gelakte poort kan werkelijk prachtig zijn maar houdt tijd en budget vrij voor het onderhoud. Op deze manier kunt u generaties genieten van een houten poort.

Onderhoud poort: geolied met kleur-olie

Als u een houten poort op kleur wilt brengen is het toepassen van olie een hele goede manier om dat te doen. Hier wordt voor gekozen om bijvoorbeeld een modernere look te creëren, de poort beter te laten aansluiten bij kleuraccenten in de woning of de zilvergrijze kleur van vergrijsd Padoek te maskeren. Denkt u erover om uw (toekomstige) houten poort op kleur te oliën? U heeft dan de keuze tussen de volgende twee dekkende kleuren:

 • Antraciet
 • Zwart

Het mooie van dekkend oliën is dat u zelf kunt bepalen wanneer u het doet. Bij twijfel zou u de poort ook gewoon in hout kunnen laten leveren. Als u de kleur van het vergrijsde hout toch graag anders ziet, dan kunt u de poort altijd nog oliën op een later moment.

Het voordeel van olie is dat het echt een verbinding met het hout aangaat. Het sluit het niet af. Hierdoor kan het hout blijven ademen. Stoffen die het hout van nature bevat, zoals kalk, kan het hout nog uit. Dit wordt door dauw en regen gewoon van de poort gewassen terwijl de olie blijft zitten.

ONDERHOUDSARM
Geolied hout is ontzettend onderhoudsarm. Eén keer in de 6-7 jaar oliën is voldoende. U brengt de olie toe door middel van een zachte doek of spons. U hoeft hier ook niet perse een schilder voor te bellen. Doordat de overtollige olie gewoonweg niet door het hout wordt opgenomen kunt u het afvegen en ontstaan er geen druipers.

NIEUWE POORT DEKKEND GEOLIED
Indien u ervoor kiest een zwarte of antraciet poort aan te schaffen dan worden de poortdelen door ons in Veghel geolied. Wij brengen in totaal 2 lagen aan waardoor deze in het geheel dekkend gekleurd is. Wij gebruiken hiervoor Woca olie. Dit is een gewaardeerd merk waar we al jaren tevreden over zijn.

Onderhoud poort: geolied met transparante-olie

Het is ook mogelijk hout te behandelen met een transparante olie. Deze olie kleurt het vergrijsde hout in een ‘hout-tint’. Er zijn vele tinten beschikbaar. Goed nieuws wanneer u twijfelt tussen de natuurlijke vergrijzing van hardhout of een behandeling met transparantie hout olie: voordat u met de olie aan de slag kunt moet het hout eerst vergrijsd zijn. U heeft dus alle tijd om uw keuze te maken. Ook hier adviseren wij de oliën van Woca.

Transparante/niet dekkend kleurende olie kan het best rechtstreeks op onbehandeld hout, in twee lagen, worden aangebracht. De olie kleurt, dringt diep in het hout en zorgt voor een sterk, vuil- en waterwerend oppervlak. De olie accentueert de natuurlijke houtstructuur. Andere bijkomende voordelen zijn:

 • Zorgt voor een slijtvast oppervlak
 • Beschermt tegen mos, algen en groene aanslag
 • Bevat UV-bescherming

ONDERHOUDSARM
Geolied hout is onderhoudsarm. Dat komt omdat er, in tegenstelling tot een vlonder, niet over gelopen wordt. Eén keer in de 3-5 jaar oliën is voldoende. U brengt de olie toe door middel van een zachte doek of spons. U hoeft hier ook niet perse een schilder voor te bellen. Doordat de overtollige olie gewoonweg niet door het hout wordt opgenomen kunt u het afvegen en ontstaan er geen druipers.

 • Deze pagina delen
 • T
 • P
 • F
 • E
Maak een afspraak en breng een bezoek aan onze showroom