overzicht

Keuzestress: ondergrondse of opbouw motoren?
7 april 2021

Gemak dient de mens. Daarom zijn elektrische draaipoorten een populaire keuze. Door een poort elektrisch te maken moet u een aantal keuzes maken. Bijvoorbeeld welk type motoren het best toegepast kunnen worden. In deze blog, die alleen over draaipoorten gaat, leest u wat de verschillen zijn tussen ondergrondse motoren en opbouw motoren.

Wanneer u kiest voor een elektrisch draaipoort komt u voor de keuze te staan wat voor soort motoren u wilt toepassen. U heeft dan de keuze tussen ondergrondse motoren of opbouw/bovengrondse motoren. Deze keuze wordt gemiddeld genomen beïnvloed door de volgende aspecten:

 • Wat u het mooist vind
 • Wat het budget toelaat
 • Welk model poort u kiest
 • Of u bijvoorbeeld vanaf uw terras naar de achterkant van de poort kijkt

Verderop in deze blog komen deze punten aan bod. Eerst kunt u hier het verschil te weten komen tussen de twee type motoren. Overigens hoeft u zich niet druk te maken over welke variant u moet kiezen, hierin adviseren wij u. Dit is afhankelijk van het model van de poort, de oppervlakte van de poortdelen en de plek waar de poort komt te staan.

OPBOUW MOTOREN
Dit type motor wordt ook wel ‘arm opener’ of ‘lineaire poortopener’ genoemd. Er wordt een in- en uitdraaiende spindel bevestigd op de pilaar en het poortdeel. De standaard positie voor een opbouw motor is aan de achterzijde van de poort, zo’n 15 cm vanaf de grond.

De opbouw motor is er in verschillende slaglengtes. Hoe groter de poortvleugel, des te groter de slaglengte moet zijn. De opbouw motoren hebben een vaste driehoeksverhouding tussen het draaipunt van de poort en de draaipuntbevestiging van de motor aan de paal. Deze afstand bedraagt bij de meeste motoren tussen de 110 en 150 mm.

Voordelen

 • Mindere aanslag op het budget dan ondergrondse motoren
 • Even functioneel en sterk als ondergrondse motoren
 • Gemakkelijk te vervangen indien nodig

Nadelen

 • Meer techniek in het zicht, minder mooi
 • Kan gemakkelijker beschadigen gezien de positie
 • Bij een open poortmodel ook zichtbaar vanaf de straatzijde
“Opbouw motoren zijn even functioneel en sterk als ondergrondse motoren.”


Ondergrondse motoren
De ondergrondse motoren worden over het algemeen als mooier ervaren. Zoals bij alles in het leven is dit helaas ook een duurdere optie. Deze motor is mooier omdat de hele motor zich onder de grond, uit het oog onttrokken, bevindt. Het enige wat zichtbaar is, is het afdekplaatje van de motor. Door deze plaat kan er toch eenvoudig onderhoud aan de motoren gedaan worden als dat nodig is. Het afdekplaatje van de ondergrondse poortmotor ligt gelijk met het straatwerk. Hierdoor ontstaat een rustig beeld. Indien gewenst kan deze standaard grijze plaat ook een nader te bepalen RAL kleur gecoat worden.

Voordelen

 • Minder techniek in het zicht, dus mooier
 • Afdekplaat in RAL te coaten
 • Even functioneel en sterk als opbouw motoren
 • Gemakkelijk onderhoud te plegen indien nodig
 • Kunnen optioneel tot wel 180 graden openen
 • Poortdeel staat op de motor (scharnierpunt)

Nadelen

 • Meerprijs ten opzicht van de opbouw motoren

Wat het budget toelaat
De ondergrondse motoren zijn duurder dan de opbouw motoren. Zeker bij een reeds bestaande situatie komt er naast de aanschaf van de motor, ook meer werk kijken bij ondergrondse motoren. Bij een nieuwe prefab poort maakt het qua montage geen verschil in prijs. De meerprijs van ondergrondse poortmotoren ten opzicht van de opbouw poortmotoren is zo’n €950,-

Welk model poort u kiest
Wanneer u kiest voor een dicht poortmodel dan zijn de opbouwmotoren vanaf de straatzijde niet zichtbaar. Als u kiest voor een open model dan is de motorset wel te zien. Het is aan u om te bepalen wat u hierin wilt kiezen. Het is niet aan te raden het poortmodel aan te passen aan het type motoren.

Of u bijvoorbeeld vanaf uw terras naar de achterkant van de poort kijkt
Stel uw terras bevindt zich naast de poort. U heeft dan constant zicht op de opbouw motoren/armen. Er zijn mensen die zich hieraan storen. In dat geval is kiezen voor ondergrondse motoren een verstandige keuze.

 • Deze pagina delen
 • T
 • P
 • F
 • E
Maak een afspraak en breng een bezoek aan onze showroom