Kiest u een draaipoort of schuifpoort?

Vaak wordt bij een woning direct aan een draaipoort gedacht. Maar wat zijn nou eigenlijk de juiste redenen om voor een draaipoort of een schuifpoort te kiezen.

Draaipoort

Dubbele draaipoortEen draaipoort heeft ruimte voor of achter de poort nodig om de poortdelen open te laten draaien. Hier moet de ruimte voor zijn en een oplopende oprit mag niet zoveel oplopen dat de poortdelen het straatwerk raken bij openen.

De benodigde diepte voor het open draaien van een dubbele draaipoort is circa de helft van de doorrijbreedte.

Een draaipoort komt wat vriendelijker over dan een schuifpoort. Handbediend is een draaipoort gemakkelijker te bedienen door het lagere gewicht.

Schuifpoort

Wanneer u beperkte diepte heeft en de auto’s direct achter de poort geparkeerd worden is een schuifpoort een goede oplossing. Hiervoor heeft u echter wel voldoende ruimte naast de poort nodig.

Railschuifpoort

RailschuifpoortHouten schuifpoorten worden vaak als railschuifpoort uitgevoerd. Hierbij zijn de loopwielen in het poortdeel verwerkt en loop het poortdeel op een rail. Het voordeel van dit systeem is dat het poortdeel goed ondersteund wordt en hier dus minder grote krachten op komen. Doordat de poort minder ver door hoeft te steken is deze uitvoering mooier.

Hou hierbij rekening met een benodigde ruimte van de doorrijbreedte + 0,5 meter. Een poort met een doorrijbreedte van 4 meter heeft dus circa 4,5 meter ruimte naast de rijweg nodig.

Vrijdragende schuifpoort

Vrijdragende schuifpoortStalen schuifpoorten worden vaak vrijdragend uitgevoerd. Hierbij wordt de looprail in de poort voorzien en de looprollen worden naast de weg geplaatst. Een voordeel hiervan is dat vuil of kiezels op de weg de poort niet belemmeren.

Hou bij een vrijdragende schuifpoort rekening met een extra benodigde ruimte van circa 2 meter. Een poort met een doorrijbreedte van 4 meter heeft dus circa 6 meter ruimte naast de rijweg nodig.